Werkwijze
Werkwijze

Een behandeling gebeurt meestal in de eigen box van het paard (vertrouwde omgeving). Ik begin met het paard op zijn gemak te stellen. Na het hoofd aan de buitenkant te hebben afgetast op de aanwezigheid van fistels of verdikkingen, ga ik de bovenkaak en onderkaak los van elkaar heen en weer bewegen om de occlusie (het aansluiten van de boven- op de onderkaak) te beoordelen.

Daarna controleer ik de snijtanden op lengte en verkeerde hoek. Vervolgens monteer ik een mondklem (speculum) in de mond en met een goede hoofdlamp kijk ik in de mond en voel ook of er problemen aanwezig zijn.

De behandeling:

   1. het wegraspen van haken.
   2. het verwijderen van evt. melkkiezen en/of andere losse elementen.
   3. wegraspen van evt. verhogingen of overbijthaken
   4. het uitbalanceren van de 4 kiezenrijen
   5. bij sportpaarden worden bitseats gemaakt (afronding van de eerste 4 kiezen).   
       Hierdoor zal het paard een betere aanleuning bij het rijden krijgen.
   6. het verwijderen van tandsteen en het inkorten van de haaktanden.
   7. het verwijderen van wolfskiezen. (in overleg).

Het meeste werk wordt gedaan met professionele elektrische apparatuur. Bij behandeling van het paard komt het voor dat het paard gecedeerd moet worden. Dat gebeurt meestal in overleg met u of de door mij aanbevolen dierenarts.

Voor chirurgische ingrepen, zoals bijvoorbeeld kiesextracties, werk ik samen met een aantal gerenommeerde klinieken en paardenartsen.

Voor en na de behandeling krijgt de eigenaar desgewenst tekst en uitleg over de behandeling en de nazorg. Ik nodig deze uit om ook in de mond te voelen en kijken.

Tijdens de behandeling wordt een gebitskaart ingevuld zodat bij een volgende controle makkelijk is terug te zien welke behandelingen het paard in het verleden heeft gehad. Ook de eventuele nazorg zal op de kaart vermeld worden.


Copyright Harm Peters, webdesign by Van Bostelen Design
Algemene voorwaarden