Paarden gebitsverzorging
Waarom gebitsverzorging

Een gezonde en pijnvrije mond is voor een paard erg belangrijk. Het dier is dan in staat zijn voer goed te vermalen, wat zijn welzijn en welbevinden ten goede komt. Ook voorkomt dit rijtechnische problemen. Een jong paard wisselt vanaf 2,5 jaar melkkiezen en tanden. Dit verloopt niet altijd probleemloos.

Daarnaast krijgen paarden ook haken op de kiezen. Vroeger aten paarden veel meer ruwvoer, daardoor sleten de kiezen beter dan nu. Door haakvorming kan een paard problemen krijgen met het malen, van zijn voer, waardoor dit slechter verteerd wordt. dit kan ondermeer leiden tot conditieverlies, vermagering, slokdarmobstructie en zelfs koliek. Hierdoor kunnen de eerder genoemde rijtechnische problemen ontstaan.

Voordat u het paard zadelmak gaat maken is het belangrijk het paard te controleren op aanwezige wolfskiezen, melktanden en -kiezen(doppen), haken, verhogingen, overbijthaken etc. Een paard met pijn in de mond verzet zich tegen de ruiter, is lastig te rijden en zal dus niet 100% presteren.

Dit is slechts een beperkte opsomming van de problemen die kunnen ontstaan als het gebit van een paard niet in orde is. Daarom is een regelmatige controle door een gebitsverzorger/paardentandarts gewenst.

Mijn advies is om een paard jonger dan 4,5 jaar 2 keer per jaar te laten controleren omdat ze in deze periode nog wisselen. Bij paarden ouder dan 4,5 jaar met een gebit zonder afwijkingen volstaat een controle van 1 keer per jaar.

Copyright Harm Peters, webdesign by Van Bostelen Design
Algemene voorwaarden